Medicinsk termografi2024-02-21T11:39:06+01:00

Medicinsk Termografi

FÖREBYGGANDE SYFTE ELLER UPPTÄCKA ORSAKEN TILL SMÄRTAN

Kommande termograferingar utanför Stockholm

Östergötland-Norrköping 6/5
Intresseanmälan:
bodil@vartalternativ.se
www.vartalternativ.se

Halland-Varberg 13-14/5
Intresseanmälan:
admin@brukshalsan.se
brukshälsan.se

Skåne-Helsingborg 15/5
Intresseanmälan:
harmonibalans@gmail.com

Kommande termograferingar utanför Stockholm

Östergötland-Norrköping 6/5
Intresseanmälan:
bodil@vartalternativ.se
www.vartalternativ.se

Halland-Varberg 13-14/5
Intresseanmälan:
admin@brukshalsan.se
brukshälsan.se

Skåne-Helsingborg 15/5
Intresseanmälan:
harmonibalans@gmail.com

Upptäcka inflammation eller nedsatt blodcirkulation

Genom att tidigt få kunskap om problem i kroppen kan du förebygga allvarliga sjukdomar. Är smärtan redan ett faktum så kan vi tydligare se vart problemet befinner sig och hitta lösningar. Vid regelbundna undersökningar kan vi även följa förändringarna som sker och ännu tidigare upptäcka eventuella problem.

Vad är medicinsk termografi?

Medicinsk termografering är en undersökning där vi med hjälp av en värmekamera kan upptäcka ex: inflammationer, skador eller minskad genomblödning i muskulatur.

När borde jag göra en medicinsk termografering?

En medicinsk termografering är bäst att göra i förebyggande syfte och upprepa regelbundet så att det går att upptäcka problem tidigt. Även om du aldrig gjort en termografering tidigare så är det bra att kolla upp var problemen kommer ifrån.

Hur ofta ska man göra en medicinsk termografering?

För att säkerställa att ingen aktivitet pågår kan/bör man efter första termograferingen upprepa efter 3,6 eller 12 månader beroende på resultatet av undersökningen . Ser allting bra ut är termografering 1 gång/år en normal upprepningstid.

Var kan medicinsk termografi användas?

Det går att termografera hela kroppen, från huvudet till tårna.

Vad kan upptäckas med medicinsk termografering?

Det går att upptäcka inflammationer, nedsatt blodcirkulation, fibromyalgi, nervinklämmningar, muskelinflammationer och skador. Många gånger upptäcker vi ”dolda inflammationer”, inflammationer som kunden inte visste att den fanns men som kan orsaka olika typer av smärtproblem.

Går det att använda medicinsk termografi vid graviditet?

Ja, det går att göra en medicinsk termografering när du är gravid. Det påverkar varken mammakroppen eller bebisen i magen.

Fungerar alternativ mammografi även med bröstimplantat?

Ja, det går att göra en medicinsk termografering när du har bröstimplantat.

Vad är det för teknik som används när man gör en termografering?

Alla kroppar och föremål avger IR-Strålning. IR-strålning är visserligen osynlig för det mänskliga ögat, men med termografi kan man t.ex. se fotspåren från någon som har gått barfota över ett trägolv eller plastmatta flera minuter efteråt. Termografi visar fysiologi, inte anatomi. Upplösningen i en bra termografibild är 0.05°C. Termografikameran arbetar i det våglängdsområde som kallas ”bortre infraröda”.

Vilka användningsområden finns det mer för termografering?

En termografikamera kan inte bara användas till medicinsk termografi utan används också inom spaning efter försvunna personer med helikopter, värmefotografering av hus och vid industriella tillämpningar så som förebyggande underhåll hos kraftbolag mm.

Vad behöver man tänka på innan man kommer på termografering?

Kom i god till inför ditt besök (ca 10 min innan) för att inte vara uppstressad när du kommer.
Vi behöver ha en journal som du fyller i på plats innan din termografering.

Att tänka på hemma inför termografering:

  • Ingen insmörjning av salvor eller deodorant efter morgonduschen.
  • Inget intensivt solbad/solarium 2 dagar innan undersökning.
  • Ingen massage eller annan manuell behandling 2 dagar innan undersökning.
  • Löst sittande kläder samma dag.
  • Ingen träning samma dag före termograferingen.

Hur går en termografi undersökning till?

Undersökningen är icke invasiv – ingenting tillförs kroppen. Den är dessutom smärtfri, beröringsfri och helt ofarlig. Termografikameran är på ett avstånd av en till två meter från den person som ska undersökas. Kroppsdelen som ska undersökas ska vara fri från kläder och beröring 15 minuter före termograferingen (rummets temperatur är mellan 19-22°c). Innan termograferingen kommer du därför att behöva stå upp (om möjligt) i 15 minuter med ett par gåstavar.

Hur lång tid tar undersökningen?

Själva undersökningen tar ca 20-40 minuter, beroende på hur omfattande undersökningen är.

Hur visas resultatet?

Efter termograferingen läses bilderna in till ett dataprogram där nivåer och temperaturanalyser läggs in. Bilderna sänds som en Pdf-fil till din e-mail adress (normalt inom en vecka) med ett skriftligt omdöme samt en rekommendation när termografering bör upprepas alternativt om annan undersökning bör göras,  (har du inte sett dina bilder under utlovad tid så har de troligtvis hamnat i ditt skräppostfilter, du sänder då ett mejl till oss och meddelar detta så kan vi lätt sända ut bilderna till dig på nytt). Naprapaten eller läkaren i sin tur har med hjälp av termografi fått en värdefull hjälp till diagnos och fortsatt behandling av patienten. Efter ytterligare behandlingar hos naprapat eller läkare kan man upprepa termograferingen för att se om behandlingen gett förväntat resultat.

Ställer ni diagnos?

Vi ställer ingen diagnos för t.ex. bröstcancer som kräver laboratorietester utan vi pekar ut eventuella problemområden. Du får dina bilder som en pdf-fil. Önskar du en ”second opinion” så har vi inga restriktioner för det ändamålet.

Har du frågor angående bilderna så kan du ringa på vardagar 10:00-11:00, 12:00-13:00 (det ingår 15 minuter telefongenomgång för att alla ska kunna få chansen att ringa).

Alternativ mammografi

BioMix erbjuder alternativ till mammografi med termografi som hjälpmedel. Undersökningen ska ses som ett komplement till mammografi och ett ytterligare diagnostikverktyg i stället för att inte göra någon undersökning alls.

Artiklar

Till toppen