Termografering
FÖR ATT HJÄLPA KVINNOR
Vi strider för kvinnors hälsa
Ingemar Thid, Leg naprapat.
Jag är legitimerad Naprapat, utbildad på Naprapathögskolan 1992-1996.
Under våren 1996 gjorde jag ett examensarbete om möjligheten till att med hjälp av termografi (värmekamera) diagnostisera och ”se” smärta i rörelseapparaten. Jag redovisade mitt arbete på en termografikongress i Nichny Noovgorod, Ryssland – och har sedan dess arbetat med dator-termografi som hjälpmedel.
Under min tid som naprapat har jag med dator-termografi som hjälpmedel bl.a. diagnostiserat och behandlat olika former av smärttillstånd. Några exempel är t ex akuta muskelbristningar, ligamentskador, tennis- och golfarmbågar, whiplash, ischiassmärtor samt olika typer av reumatiska smärttillstånd så som exempelvis fibromyalgi.
Med hjälp av termografi är det i de flesta fall möjligt att ”se smärtan” – som kan vara en värmeökning (exempelvis en inflammation) eller en värme-minskning (exempelvis ett reflektoriskt svar på triggerpunkter i muskler eller inklämda nerver).
Under åren har jag termograferat ett par tusen patienter samt tagit del av medicinska termografiarbeten och utvärderingar från hela världen.
Ett examens arbete om termografi som blev ett livsval
Året var 1996 då Ingemar Thid gjorde sitt examensarbete från Naprapathögskolan om möjligheten till att med hjälp av termografi (värmekamera) diagnostisera och ”se” smärta i kroppen. Han redovisade sitt arbete kort därefter på en termografikongress i Nichny Noovgorod, Ryssland och har sedan dess arbetat med termografi som hjälpmedel.
Termograferingen var i början ett hjälpmedel för naprapatbehandlingar för att bl.a. diagnostisera och behandla olika former av smärttillstånd såsom muskelbristningar, ligamentskador ischiassmärtor, fibromyalgi m.m.
Sedan 2011 har arbetet med termografi utökats med alternativ mammografi.
En strid för kvinnors hälsa
Redan i 1974 användes termografi (Karolinska sjukhuset) för att kunna se värmeförändringar i kroppen. Det är alltså ingen ny teknik för att kunna ”se” var det skulle kunna vara problem i kroppen. Att kunna erbjuda ett alternativ till joniserande strålning som används vid röntgen med en vanlig mammografi är något som Ingemar tycker är en självklarhet. Biomix önskar att det skulle tillhandahållas inom sjukvården till kvinnor som inte vill ha en vanlig mammografi. Än idag är det dock inte fallet i Sverige.
Alternativ mammografi är precis som namnet säger, ett alternativ eller ett komplement till en vanlig mammografi och inte en ersättning. Att ändå kunna ha valet som kvinna hur man vill göra kontroller för att upptäcka problem ska vara ett val kvinnan gör själv. Skulle bilderna från termograferingen visa sig innehålla asymmetriska förhållanden så bör det kollas upp med en vanlig mammografi eller prover. Det går dessutom att göra regelbundna kontroller utan hälsorisker.
Ingemar har varit unik i många år i sitt slag för kvinnans hälsa och hennes val när det gäller alternativ mammografi. Sedan 2018 står hans son Peter vid hans sida för att bistå en allt större efterfrågan.
Två män som strider för kvinnans hälsa!